Asociatia Phoneo

Faces of Courage

Onoram rezilienta femeilor

… o lume născută din durere, o lume a curajului și rezilienței feminine! O lume profundă și emoționantă.

“Faces of Courage” este mai mult decât o colectie de fotografii și biografii – este o încununare a puterii umane precum și a dorinței noastre, a Asociației PHONEO, de a oferi speranță și sprijin.

Povestea proiectului

Ajutarea femeii este crucială deoarece reprezintă o sursă vitală de stabilitate și reziliență, răspunzând de îngrijirea familiilor lor, de menținerea coeziunii sociale, fiind capabilă să salveze zeci sau chiar sute de alte vieți, aducând speranță pentru viitor chiar și în condiții de război.

Pentru mulți, istoria acestor ani este scrisă cu sânge. Este crucial să nu ne obișnuim cu războiul, cu răul. Conflictele și suferința umană, riscă să devină doar zgomot de fundal în viețile noastre. Ele nu sunt doar cifre și știri, ci realități care macină și distrug destine.

Este o capcană să gândim că suntem prea mici, că facem prea puțin. Fiecare gest de bunătate, altruism, fiecare mână întinsă, fiecare gând schimbat, trage balanța spre o lume mai umană. Nu putem să îi ajutăm pe toți, dar cum ar fi să îi ajutăm pe cei care au influență, pe cei care pot la rândul lor să multiplice binele?

Cu acest gând, in cadrul editiei 2023 a proiectului “Faces of courage” ne-am indreptat atentia spre femeile din Ucraina.

Am invitat 17 femei sosite special din Ucraina la noi. Grupul a fost format din femei unice, între care: lideri, medici, salvatori, voluntari, instructori, femei militare, artiste, terapeute, femei ce au supraviețuit abuzurilor, femei de cultură, activiste, jurnaliste, femei ce acționează în organizații umanitare… mame. Aceste femei nu sunt refugiate. Sunt femei care s-au intors inapoi in Ucraina dupa finalizarea programului.

Sederea lor la noi a fost intensă, pentru ambele părți. Au ajuns la noi cu un bagaj emoțional greu, cu răni sufletești, cu resurse puține, unele dintre ele în depresie adâncă, generate de evenimentele trăite în țara lor.
Au găsit aici un loc sigur și empatic unde și-au împărtășit poveștile și au început procesul de vindecare, au găsit sprijin și solidaritate în comunitatea noastră, un refugiu în mijlocul conflictului. Specialiști în traumă și psihoterapeuți le-au fost alături prin terapii de grup sau individuale. O perioadă de respiro în care și-au permis luxul de a se îngriji și a se gândi la ele însele. O perioadă în care le-am dat voce, și au fost ascultate.

Poveștile și portretele acestor femei se regăsesc în albumele foto-biografice “Faces of Courage”, precum și în expoziția de portrete, itinerantă prin lume, care poartă același nume.

Testimoniale

Vrei să ne susții?